rattaat

Fiksarin blogi

Tervetuloa blogiimme! Jaamme tällä sivulla vinkkejä tietotekniikan käyttöön, ja kerromme mitä olemme työn kautta oppineet.

Kuusi neuvoa ensimmäisen älypuhelimen hankintaan


Julkaistu: 17.9.2018

Onko uuden älypuhelimen hankinta ollut mielessäsi viime aikoina, mutta epäröit vielä? Anna Fiksarin auttaa! Listasimme kuusi asiaa, jotka pitää tietää älypuhelimista.
1. Älypuhelin tarvitsee internet-yhteyden


Älypuhelimeksi kutsutaan matkapuhelinta, jossa on internet-yhteys ja johon voi ladata sovelluksia, eli äppejä tai appseja. Tämä tarkoittaa sitä, että jos hankit ensimmäistä kertaa älypuhelimen, joudut todennäköisesti hankkimaan teleoperaattorilta sellaisen liittymän, johon kuuluu myös 4G-yhteys.


2. Kosketusnäyttö vaatii tarkan kosketuksen


Älypuhelinta hallitaan näpyttelemällä kosketusnäyttöä. Siinä ei siis enää ole mekaanisia numeronäppäimiä. Älypuhelimessa kosketuksen voimakkuudella, suunnalla ja kestolla on merkitystä. Erilaisten eleiden opettelu onkin ensimmäinen opeteltava asia. Jos kärsit esimerkiksi parkinsonismista, kosketusnäytöllisen puhelimen käyttö voi olla hankalaa. Jos sormikosketus on hankalaa, voit hankkia apuvälineeksi kosketusnäyttökynän.


3. Valitset kahden leirin välillä


Pääasiassa älypuhelimet jakautuvat kahteen leiriin: Applen valmistamiin iPhoneihin, jotka toimivat iOS-käyttöjärjestelmällä, sekä esim. Samsungin, Huawein ja OnePlussan valmistamiin älypuhelimiin, jotka toimivat Googlen Android-käyttöjärjestelmällä. Käyttöjärjestelmät näyttävät hieman erilaisilta. Applen älypuhelimet ovat yleensä kalliimpia kuin muiden valmistajien laitteet, mutta Applen käyttämä iOS on käyttöjärjestelmänä selkeämpi.


4. Tarvitset käyttäjätilin


Joudut luomaan käyttäjätilin voidaksesi käyttää älypuhelinta normaalisti. Käyttäjätilillä ei säilötä rahaa, vaan sinua ja laitteesi käyttöä koskevia tietoja. Applen puhelimet vaativat Apple ID -käyttäjätilin, muiden valmistajien puhelimet pääasiassa Google-käyttäjätilin.


5. Akkua pitää ladata useammin


Älypuhelimen akku kestää huomattavasti vähemmän aikaa, sillä sen useat toiminnot tarvitsevat enemmän virtaa kuin perinteisen matkapuhelimen. Joudut lataamaan puhelinta luultavasti yhden-kolmen päivän välein käytöstä riippuen.


6. Sovelluksia saa sovelluskaupasta


Sovellukset eli äpit ovat älypuhelimen suola. Niitä saa ladattua sovelluskaupoista: Applen laitteissa AppStoresta sekä Googlen Play Storesta. Suurin osa sovelluksista on ilmaisia, mutta ne näyttävät käyttäjälle mainoksia. Osa sovelluksista on maksullisia ja ne voi maksaa sovelluskaupassa luottokortilla. Mistään sovelluksista ei sinua veloiteta, ellet siihen erikseen anna lupaa.


Kuulostaako monimutkaiselta? Anna Fiksarin auttaa.

Ostoksille ei kannata lähteä hätiköiden. Tärkeintä on, että saat omiin tarpeisiisi sopivimman älypuhelimen. Meiltä saat apua seuraaviin asioihin:


  • Älypuhelinten testaus ja osto liikkeessä
  • Oikean liittymätyypin valinta
  • Käyttöönotto-opastus
  • Käytön jatkuva tuki

Älä jää yksin pähkäilemään. Tilaa käyttöönotto-opastus 59€ Fiksarin verkkokaupasta tai soittamalla tilausnumeroon 050-5668586. Muut tiedustelut numerosta 050-5118959. Tarjoushinta voimassa 31.10.2018 asti.


Kirjoittaja: Heidi
Tee älypuhelimesta mokkula

Julkaistu: 20.7.2018
Läppäri ja älypuhelin kesämökillä

Moni siirtyy kesän viettoon mökille tai muualle kiinteiden nettiyhteyksien saavuttamattomiin. Operaattorit myyvät kilvan mökkiläisille "mokkuloita", jotka voi liittää kannettaviin tietokoneisiin jotta netin saa toimimaan jouhevasti.

Mutta harva tietää, että mokkulan voisi korvata omalla älypuhelimella! Sekä Applen iOS-puhelimissa että useiden valmistajien, kuten Samsungin, Nokian ja Huawein Android-älypuhelimista löytyy toiminto, jonka avulla kännykän mobiilidataa voi lainata läppärin käyttöön.

Toiminto on iOS-laitteilla nimeltään "Oma yhteyspiste", Android-puhelimissa mallista riippuen puhutaan hotspotista tai yhteyden jakamisesta, esimerkiksi Honor-puhelimissa toiminto kulkee nimellä "Kannettava Wifi-hotspot". Katso alta ohjeet!

Huom! Tässä esimerkissä tietokoneena on Macbook Air, joten tietokonetta koskevat kuvat näyttävät erilaiselta riippuen siitä, millainen kannettava sinulla on käytössäsi. Android-puhelin on Nokia 5, joten myös eri valmistajien Android-puhelimilla valikot saattavat näyttää erilaisilta ja joudut soveltamaan ohjetta.


Android-puhelimet

1. Valitse "Asetukset"-sovellus

2. Valitse "Verkko ja internet"

3. Valitse "Hotspot ja yhteyden jako"

4. Näpäytä "Wi-Fi-hotspot" päälle ja paina "Luo Wi-Fi-hotspot"

5. Klikkaa "Näytä salasana"

6. Salasana tulee näkyviin. Pidä se saapuvilla. Voit tallentaa luodun salasanan.

7. TIETOKONEELLA mene verkkoyhteysvalikkoon ja valitse sieltä verkko, joka on nimetty puhelimesi mukaan.

8. Kopioi puhelimesi ilmoittama salasana avoimeen kenttään, kun tietokoneesi kysyy verkon salasanaa.

Nyt yhteys on päällä! Puhelimen yläreunaan ilmestyy pyöreä symboli yhteyden merkiksi.

Kun haluat lopettaa yhteyden käytön, palaa Hotspot-valikkoon ja napauta yhteys pois päältä. Älä jätä yhteyttä turhaan päälle, sillä se kuluttaa merkittävästi puhelimen akkua.

iPhonet

1. Valitse Asetukset-sovellus

2. Valitse "Oma yhteyspiste"

3. Laita oma yhteyspiste päälle. Mikäli alapuolella ei ole salasanaa, luo sellainen itse.

4. Oma yhteyspiste on nyt päällä ja voit käyttää nettiä tietokoneellasi. Siirry nyt tietokoneesi pariin.

5. Mene tietokoneellasi verkkoyhteysvalikkoon (löytyy usein oikeasta yläreunasta Mac-tietokoneilla ja oikeasta alareunasta Windows-koneilla) ja valitse sieltä verkko, joka on nimetty puhelimesi mukaan.

6. Kopioi puhelimesi ilmoittama tai itse määrittelemäsi salasana avoimeen kenttään, kun tietokoneesi kysyy verkon salasanaa. Paina sitten "Liity" tai "Yhdistä"

Puhelimen yläreunassa näkyy sininen vilkkuva "banneri" yhteyden merkiksi. Muista lopettaa oma yhteyspiste, kun et enää tarvitse sitä, sillä se kuluttaa merkittävästi puhelimesi akkua.

Eikö mennyt niin kuin Strömsössä? Oliko ohjeessamme pahoja puutteita? Voit lähettää meille sähköpostilla palautetta osoitteeseen posti@fiksari.fi. Fiksarin voit tilata tutusta numerosta 050-566 8586.

Fiksarin Pikalinja aukeaa toukokuussa 2018!

Julkaistu: 7.5.2018

Fiksari tarjoaa ystävällistä digitukea kotiin kannettuna. Digituen tarve on selkeässä kasvussa ja siksi rekrytoimme mukaan lisää taitavia ja innokkaita fiksareita. Pääset tutustumaan heihin pian, sillä Peik ja Heidi keskittyvät jatkossa johtamaan Fiksaria, kasvattamaan yritystä ja varmistamaan, että digitukea riittää kaikille sitä tarvitseville.

Otamme toukokuussa käyttöön järjestelmän, jonka ansiosta saat jatkossa sopivan fiksarin kiinni yhdellä puhelinsoitolla. Älykäs puhelinvaihteemme tunnistaa soittajan automaattisesti ja ohjaa puhelun omalla alueellasi toimivalle fiksarille, joka parhaassa tapauksessa pääsee auttamaan vaikka saman tien.

Asiakkaan suuntaan juuri mikään ei muutu: saat fiksarin tilattua jatkossakin numerosta 050-5668586. Laskutuskyselyt, palautteen ja muut fiksariin liittyvät asiat saat hoidettua asiakaspalvelumme kanssa numerossa 050 5118959 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen posti(ät)fiksari.fi. Uuden järjestelmän myötä emme enää kykene ottamaan tilauksia vastaan tekstiviesteillä tai sähköpostilla


HeidiVoi ei, taasko se Windows 10 pitää päivittää?

Julkaistu: 30.3.2017

Ei huolta! Olemme kohdanneet asiakkaidemme kanssa jo monet Windows-päivitykset ja autamme jälleen, jos kaipaat tukea päivityksessä, tai päivitys laittaa koneen solmuun. Kerromme nyt muutamista muutoksista, joita päivitys tuo mukanaan.

Windows 10

Jos sinulla on käytössäsi tietokone, jonka käyttöjärjestelmänä on Windows 10, on aika valmistautua seuraavaan päivitykseen. Kymppi ei vaihdu, mutta se saa lisäominaisuuksia Windows Creators Update -nimisellä päivityksellä. Microsoft kertoi, että paketti julkaistaan 11. huhtikuuta, joten koneesi saattaa huhtikuun aikana ilmoittaa päivitystarpeesta. Silloin tiedät, mistä on kyse.

Päivityksen yhteydessä tiedostosi säilyvät ennallaan, mutta tärkeimmät kuvat, videot ja dokumentit on aina järkevää varmuuskopioida ennen isoja päivityksiä. Jos haluat pelata varman päälle, siirrä tiedostosi vaikkapa muistitikulle ennen kuin annat Windowsille luvan käynnistää päivityksen.

Uusi päivitys parantaa joitakin tietokoneen viihdeominaisuuksia, mutta kiinnostavia lisäyksiä on enemmänkin. Kärsitkö nukahtamisvaikeuksista? Syynä voi olla tietokoneen ruudun heijastama sininen valo, varsinkin jos tapaat käyttää konetta myöhään illalla.

Sininen valo pitää hereillä

Tietokoneiden, tablettien ja älypuhelinten näytön kalpea valo voi häiritä unensaantia, sillä se pitää käyttäjän aivot virkeänä. Windows Creators Update tuo ns. yövalo-ominaisuuden koneellesi: yövalo muuttaa näytön värisävyjä niin, että aivot eivät häiriinny niistä yhtä paljon kuin sinisestä valosta.

Myös Windowsin tietoturvaominaisuudet siirtyvät samaan paikkaan: uusi Windows Defender Security Center kerää Windowsin omat tietoturvatoiminnot samaan paikkaan. Todennäköisesti et kuitenkaan tarvitse niitä, jos sinulla on esimerkiksi F-Securelta hankittu turvapaketti. Myös internet-selain Edgestä on luvattu tehdä nopeampi.

Toivomme, että päivitys sujuu näppärästi! Fiksari on kuitenkin lähellä, jos kaipaat apua.


-HeidiKolme asiaa, jotka tekevät älylaitteiden käytöstä älyttömän hankalaa

Julkaistu: 5.9.2016

Tavallinen tarina menee näin: lapset tai lastenlapset ovat ostaneet vanhemmille tai isovanhemmille joululahjaksi tabletin tai älypuhelimen. Sen avulla pystyy pitämään paremmin yhteyttä, soittamaan vaikka Skype-puheluita, varaamaan lomamatkat ja hoitamaan pankkiasiat näppärästi, kaikki vakuuttelevat. Mutta kun juhlat loppuvat, uuden älylaitteen omistajan ongelmat vasta alkavat.

Liikaa laitteita!

Lisää laitteita, lisää ongelmia

Älypuhelimet, tabletit ja läppärit eivät ole enää pelkästään työikäisten ja teinien arkipäivää, vaan jo 36 prosentilla 65–74-vuotiaista suomalaisista on älypuhelin käytössään, kertoo Tilastokeskus. Samoin vuonna 2015 jo neljännes saman ikäisistä suomalaisista asui taloudessa, jossa käytössä on tablettitietokone. Mitä enemmän laitteita, sitä enemmän ongelmatilanteita tulee eteen.

Jos kuuluu siihen onnekkaaseen ryhmään, joka jo työelämässä on tutustunut tietotekniikkaan, älylaitteiden käyttö voi tuntua luontevalta. Mutta entäpä ihmiset, jotka ovat tottuneet käyttämään yhteydenpitoon lankapuhelinta ja kirjepostia, varaamaan lennot ja hotellit matkatoimistovirkailijalta tai tekemään talletukset pankin palvelutiskillä?

Me Fiksarilla olemme tehneet yli vuoden ajan kotikäyntejä työ- ja eläkeikäisten ihmisten koteihin, ratkoneet tietotekniikan aiheuttamia pulmia ja opastaneet laitteiden käytössä. Olemme huomanneet, kuinka samanlaisten ongelmien kanssa asiakkaamme painivat. Tässä niistä yleisimmät:

1. Oikea kieli puuttuu.

Asiakkaalla on ongelma, mutta asiakkaasta tuntuu, ettei hän osaa kuvailla ongelmaa tai edes puhua laitteistaan oikeilla nimillä. Moni on kuullut puhuttavan pilvipalveluista, Skypestä tai kotiverkosta, mutta kukaan ei ole vaivautunut selittämään, mitä nämä asiat tarkoittavat.

2. Laitteet eivät sovi käyttäjälleen.

Liian pienet kosketusnäytöt vaativat tikunohuita sormia ja tarkan päättäväistä mutta keveää painallusta. Mutta miten asiakas pääsee hoitamaan pankkiasioita, jos ei löydä oikean sovelluksen painiketta ruudulta tai edes saa näppäinlukitusta auki? Laitteiden testaus käyttäjän kanssa unohtuu harmillisen usein lahjan ostajilta.

3. Asiakkaiden oma huoli.

Laitteen rikkomisen tai sekoittamisen pelko estää monia asiakkaitamme käyttämästä laitteitaan. Ymmärrämme tämän hyvin. Älylaitteet ovat kalliita ja huoli niiden rikkomisesta on suuri. Jatkuvat päivityspyynnöt vyöryvät näytölle uhkaavalta kuulostavien viestien kera:

"Sallitko Ohjelman XYZ tehdä muutoksia järjestelmään? Salli / Peruuta" tai "Ohjelma on ladattu internetistä ja voi sisältää haitallisia elementtejä. Oletko varma että haluat asentaa sen?" Harva lähtee arvaamaan, vaan jättää tärkeätkin päivitykset tekemättä.

Ratkaisu: älä jää yksin

Ei todella ole ihme, jos näiden jatkuvien ongelmien edessä olo tuntuu voimattomalta. Asiakkaamme kaipaavat kuuntelijaa ja neuvojaa, joka tulee kun avun tarve on akuutti. Juuri tämän takia perustimme Fiksarin.

Pyrimme jatkossa jakamaan tässä blogissa vinkkejä, selittämään hankalia termejä ja rohkaisemaan lukijoita käyttämään tekniikkaa. Voit myös tilatat uutiskirjeemme (täytä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään), niin saat vinkit ensimmäisten joukossa.

Luottamus on Fiksarille tärkeää, joten seuraavassa tekstissä esittelemme itsemme ja kerromme, miksi päädyimme Fiksareiksi.

Heidi

#

Kajavatie 10

00200 Helsinki

posti@fiksari.fi

Y-tunnus: 2696725-2

Soita 050 566 8586 ja Fiksari auttaa heti!

Teemme kotikäyntejä ma-pe klo 9-20 ja la-su 10-16.

Toimialue

Helsinki

Espoo

Vantaa

Kauniainen

Twitter Facebook Instagram

© Fiksari 2018

Tietosuojaseloste